Mi mondható eredményes párterápiának?

2021.10.13

Ha a terápiás folyamat után a pár tagjai boldogan élnek, míg meg nem halnak.


Természetesen csak viccelek. Ilyesmire garanciát egyetlen terapeuta sem vállal. Egy párterápiának eleve nem feltétlenül az a célja, hogy két ember együtt maradjon. Ezért is fontos tudni, hogy minden párterápia valamilyen pontosan körülhatárolt céllal történik. Hogy milyen céllal, azt a pár tagjai határozzák meg az első néhány ülés során. A cél olyasmi kell legyen, aminek elérésért mindketten képesek és akarnak energiákat mozgósítani.

Mi lehet cél?

A teljesség igénye nélkül - a tapasztalatok alapján - néhány példa: "szűnjenek meg a veszekedések", "kerüljünk közelebb egymáshoz", "értsük meg egymást jobban", "éledjen fel újra a tűz a kapcsolatban", "mentsük meg a házasságot". Vagy például megcsalás esetén: "épüljön újra a bizalom!", "derüljön ki, hogy képesek vagyunk-e egy félrelépés után együtt élni", "lássuk egyértelműen, hogy váljunk vagy ne váljunk". Sőt, akár ez is lehet cél: "bár tudjuk, hogy a kapcsolatunk már nem működik, szeretnénk méltón lezárni és elszakadni egymástól."


A párterápia célja tehát sokféle lehet. A cél eléréséhez vezető út során a terapeuta leginkább abban segíti a pár tagjait, hogy tisztábban lássanak rá saját érzéseikre, megéléseikre, elképzeléseikre. Így mikor döntést hoznak, például azzal kapcsolatban, hogy együtt maradjanak-e vagy inkább külön folytassák az életüket, azt a döntést már kétségek nélkül tudják meghozni. A terapeuta nem dönt a pár tagjai helyett, és direkt tanácsokat sem ad. Tiszteletben tartja azt, hogy az a két ember, aki vele szemben ül, sokkal inkább szakértője saját életének, mint ő, kívülállóként. A terapeuta akkor végzi jól a munkáját, ha a folyamat során a kliensek biztosabbak tudnak lenni magukban, és egyre kompetensebbnek tudják érezni magukat az életükben és a párkapcsolat területén.
Készítsd el weboldaladat ingyen!